Vinea Ardua - Μια φρέσκια Συλλογή Premium Τοπικών Κρασιών μας συστήνεται

Τι ξεχωρίζει ένα κρασί; Ο χαρακτήρας ενός κρασιού δημιουργείται από
- Την ποικιλία Σταφυλιού που χρησιμοποιείται
- Το Περιβάλλον στο οποίο καλλιεργείται (κλιματικός καιρός, έδαφος και κλίση)
- Την Φροντίδα με την οποία καλλιεργούνται και συγκομίζονται τα σταφύλια
- Πώς παρασκευάζεται και Ωριμάζει το κρασί (συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας σε μπουκάλι)

 

Στο Οινοποιείο Santa Irene δημιουργήθηκαν 2 συλλογές κρασιών υψηλής ποιότητας, η συλλογή Santa Irene και μία ΝΕΑ Premium συλλογή η Vinea Ardua! Η στρατηγική είναι αυστηρά προσανατολισμένη στην παραγωγή ποιοτικών και πρωτότυπων κρασιών κυπριακού χαρακτήρα.

 

 

Στα λατινικά Viena Ardua σημαίνει απότομη άμπελος ή ακόμη και επίπονη άμπελος. Η ονομασία αυτή έρχεται να δέσει αφενός με τις κλίσεις που αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα των αμπελώνων και αφετέρου με το γεγονός ότι κάθε καλλιεργητική φροντίδα πραγματοποιείται χειρωνακτικά, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα εκμηχάνισης, γεγονός που καθιστά τη διαχείριση των αμπελώνων ιδιαίτερα κοπιαστική και επίπονη.

Η πρώτη εσοδεία του Vinea Ardua Vineyards είναι αυτή του 2020. Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε για δύο κυρίως λόγους. Πρώτος λόγος είναι η ανάδειξη της δυναμικής του terroir της περιοχής του Φαρμακά και των κοινοτήτων πέριξ, μέσω της ιδιαίτερης έκφρασης τόσο του Μαύρου όσο και του Ξυνιστεριού. Αφετέρου, υπήρξε έντονη επιθυμία να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να διασωθούν όσοι περισσότεροι παραδοσιακοί αιωνόβιοι αμπελώνες της περιοχής του Φαρμακά, οι οποίοι αποτελούν τεράστιο κομμάτι της αμπελουργικής ιστορίας της Κύπρου, αλλά και τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας γενικότερα.

Αυτή τη στιγμή το οινοποιείο του Santa Irene διαχειρίζεται περίπου 160 δεκάρια αμπελώνων, με άλλα 40 δεκάρια να προστίθενται μέσω συνεργαζόμενων αμπελουργών του χωριού. Το ιδιαίτερο ανάγλυφο των αμπελώνων που καθιστά τη χειρωνακτική φροντίδα υποχρεωτική, αλλά και οι λιλλιπούτειες αποδόσεις των 250kg ανά δεκάριο, εκτινάσσουν το κόστος προς τα πάνω. Την ίδια στιγμή, όμως, επιτρέπουν στο οινοποιείο Santa Irene να παράγει σταφύλι υψηλής ποιότητας, το οποίο οδηγεί σε μοναδικούς οίνους, αποτύπωμα του τόπου τους.Το οινοποιείο βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, ενώ οι αμπελώνες εκτείνονται μεταξύ 900 - 1200 μέτρα. Τον χειμώνα η θερμοκρασία πέφτει υπό το μηδέν αρκετές φορές και έχουμε χιονοπτώσεις. Τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε ηπιότερες θερμοκρασίες εν συγκρίσει με περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου, καθώς επίσης και αρκετά χαμηλές νυκτερινές θερμοκρασίες.  Από γεωλογικής απόψεως κυριαρχούν οι λάβες και οι διαβάσες του Οφιολιθικού Συμπλέγματος του Τροόδους. Πάνω στα πετρώματα αυτά αναπτύχθηκαν φαιοχώματα και πυριτιούχα εδάφη. Σχεδόν στο σύνολό τους οι αμπελώνες είναι φυτεμένοι σε κλίση, η οποία φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις τις 60 μοίρες. Η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία ξερολιθιών στους παραδοσιακούς αμπελώνες της περιοχής του Φαρμακά και των γειτονικών κοινοτήτων είναι μοναδικό χαρακτηριστικό. Κάτι τέτοιο επηρεάζει τόσο τη στράγγιση των εδαφών, αλλά και την έκθεση των φυτών στην ηλιακή ακτινοβολία.

 

Πίσω από την συγκεκριμένη προσπάθεια κρύβονται δύο άνθρωποι. Ο αμπελουργός-οινοποιός Ευάγγελος Μπακαλέξης και ο επιχειρηματίας Δανιήλ Αναστάση. Εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες και με περίπου 40 χρόνια να τους χωρίζουν, έλκονται από την αγάπη και τον θαυμασμό για το ιδιαίτερο και μαγικό terroir του Φαρμακά, συνθέτοντας ένα σύνολο που είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου του συγκεκριμένου εγχειρήματος.


Η Premium νεαρή Συλλογή που ονομάζεται Vinea Ardua, σημαίνει στα λατινικά απότομο κλήμα ή κοπιώδη κλήμα. Το όνομα συνδέεται με τις πλαγιές που είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των αμπελώνων, προστίθεται σε αυτό η ιδιαίτερη καλλιέργεια των αμπελιών που γίνεται αποκλειστικά με το χέρι και που κάνει τη διαχείριση των αμπελώνων προσωπική και έντονη.

Η συλλογή αυτή αποτελείται από 5 Premium κρασιά, 2 κόκκινα και 2 λευκά και 1 Ροζέ, το ΑΕΟΝΕΟ, το ΑΕΡΥΣ, το ΕΤΕΟΝ. το DANERO και το ERROA

 


Aeòneo


Το Aeòneo, που σημαίνει αιώνιο, πήρε το όνομά του από τους αμπελώνες που ζουν για πάντα, αλλά ταυτόχρονα έχουν την ικανότητα να ανανεώνονται - παραμένοντας πάντα νέοι. Ένα κρασί που αντιπροσωπεύει τον τόπο που το γέννησε.

Ποικιλία σταφυλιού: Μαύρο
Οινοποίηση - ανύψωση: Ζύμωση με γηγενή μαγιά σε παραδοσιακά πήλινα αγγεία (πιθάρι). Διαβροχή 30 ημερών. Ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια για 6 μήνες. Ελάχιστη θείωση. Εμφιαλωμένο χωρίς φιλτράρισμα και φινίρισμα.

Ένα ώριμο, πλούσιο κόκκινο κρασί με έντονο πικάντικο αρωματικό μπουκέτο, χαρακτηριστικό των ολόσωμων ταννικών ερυθρών κρασιών. Με επίγευση που διαρκεί.

 


Eteòn (λευκό ξηρό)


Eteòn σημαίνει γνήσιο στα αρχαία ελληνικά - αληθινό και κατ' επέκταση σπάνιο. Το Ξυνιστέρι μας βρίσκεται ανάμεσα στο Μαύρο σε μικρό ποσοστό για αυτό είναι σπάνιο.

Ποικιλία σταφυλιού: Ξυνιστέρι
Οινοποίηση - ανύψωση: Το 50% του κρασιού ζυμώνεται με γηγενή μαγιά σε παραδοσιακά πήλινα αγγεία (πιθάρι) και το υπόλοιπο 50% ζυμώνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια για 3-4 μήνες. Ελάχιστη θείωση. Εμφιαλωμένο με ελαφρύ φιλτράρισμα.

Ένα καλά ισορροπημένο ανθισμένο αρωματικό λευκό κρασί με απολαυστική οξύτητα, γεμάτο σώμα και επίγευση που διαρκεί.

 


Aepýs (κόκκινο ξηρό)


Αεπής σημαίνει απότομος στα αρχαία ελληνικά. Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό των αρχαίων αμπελώνων μας.
Ποικιλία σταφυλιού: Μαύρο
Οινοποίηση - ανύψωση: Ζύμωση με γηγενή μαγιά σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Διαβροχή 30 ημερών. Ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια για 6 μήνες. Ελάχιστη θείωση. Εμφιαλωμένο χωρίς φιλτράρισμα και φινίρισμα.

Τα μαύρα και μικρά κόκκινα φρούτα κυριαρχούν στο άρωμά του. Η γεύση του είναι ζωηρή, απαλά φρουτώδης, με ευχάριστες, έντονες τανίνες και ζωηρή οξύτητα.

 

 


Danero (λευκό ξηρό)

Danero σημαίνει "από το μαύρο" στα εσπεράντο. Ένα Blanc de Noir που παράγεται από την αυτόχθονη κόκκινη ποικιλία Μαύρο, που καλλιεργείται στους παλιούς, απότομους αμπελώνες της Λαξιάς, κοντά στον Φαρμακά. Έχουμε χρησιμοποιήσει μόνο άγριες ζύμες κατά τη ζύμωση και το κρασί πέρασε από battonage για να αποκτήσει πολυπλοκότητα και όγκο. Ένα μοναδικό κρασί, το οποίο δίνει μια άλλη προοπτική σε αυτή τη δυναμική ποικιλία.

Το Danero εμφιαλώθηκε χωρίς φινίρισμα και φιλτραρίστηκε ήπια. Έτσι μπορεί να αναπτύξει φυσικό ίζημα κατά την εξέλιξή του, σημάδι ότι το κρασί είναι "ζωντανό"
Ποικιλία σταφυλιού: Μαύρο

 

 

 


Erroa (ροζέ ξηρό)

Οι ρίζες της κόκκινης ποικιλίας Μαύρο τρέχουν βαθιές και μακριές στους απόκρημνους αμπελώνες της Λαξιάς, κοντά στον Φαρμακά. Ως φόρο τιμής στην προέλευσή του, ονομάσαμε το ροζέ κρασί μας Erroa, που σημαίνει «ρίζα» στα αρχαία βασκικά. 100% από το Μαύρο, το Erroa είναι ζυμωμένο αποκλειστικά με γηγενείς ζύμες και ωριμάζει εν μέρει σε δρύινο βαρέλι. Ένα χαρακτηριστικό ροζέ, με έντονο χαρακτήρα, πλούσια γεύση και μακρά επίγευση.

Το Erroa εμφιαλώθηκε χωρίς φινίρισμα και φιλτραρίστηκε ήπια. Έτσι μπορεί να αναπτύξει φυσικό ίζημα κατά την εξέλιξή του, σημάδι ότι το κρασί είναι «ζωντανό».
Ποικιλία σταφυλιού: Μαύρο

Περισσότερες Ενημερώσεις×